INGREDIENTEN 10 personen

Vulling:
200 gr. krenten
200 gr. rozijnen
2 grote goudreneitten
beslag:
1500 gr. bloem
9 dl. lauwe melk
1 flesje 3,3 dl donker bier
6 eieren
60 gr. gele basterd suiker
30 gr. gedroogd gist of 100 gr. verse gist
60 ml citroensap
4 theelepeltjes zout
1 of 2 borrelglaasjes rum
olie om in te bakken:
3-4 liter zonnebloem olie

 

HULPMIDDELEN

Mixer met deeghaken voor het mengen en kneden van de deeg.

Grootmoeders Oliebollen

Grootmoeders Oliebollen blijven ook na een dag bakken heerlijk zacht.

 

Print 

 

Bewaar  

Heerlijke goudbruine zeer smakelijke oliebollen, die ook na 1 dag nog lekker zacht zijn. Even in de magnetron om ze weer warm te maken. Smakelijk eten.

Bereidingswijze

Wel de rozijnen en krenten een uur ( liefst een nacht) in wat heet water. Vlak voor toediening van de vulling aan het beslag, de krenten en rozijnen laten uitlekken en daarna overgieten met de rum.
De krenten en rozijnen hierin laten staan totdat dit mengsel aan het beslag toegevoegd moet worden.

De lauwe melk vermengen met het gist, de basterd suiker en het bier, 10 min. laten staan. Zeef het zout met de bloem. Een kuiltje in het midden maken en het ei erin breken. Het gistmengsel aan de bloem toevoegen. Er met garde of deeghaken een beslag van roeren en enkele minuten goed doorslaan. Het beslag moet in stukken van de garde vallen, eventueel enkele eetlepels melk toevoegen. De in stukjes gehakte appel, rozijnen en krenten en het citroensap toevoegen en goed door mengen. Daarna 2 tot 3 uur op een warme kachel, afgedekt met een vochtige doek, laten staan zodat het beslag voldoende kan rijzen. Het volume van het beslag moet 2 tot 3 keer zo groot zijn geworden als het oorspronkelijke beslag.

De olie verhitten en met 2 grote eetlepels het beslag in de hete olie laten glijden. De oliebollen na 3 min. keren en nog 2-3 min. bakken. Bak afhankelijk van de grootte van de pan 5-8 oliebollen per keer, ze moeten de ruimte hebben. Bij te hete olie worden de bollen te snel te bruin en is het deeg van binnen nog niet gaar, ofwel nog klef.

Serveertips

Uit dit beslag bakt u +/- 50 heerlijke zachte oliebollen. Opdienen met poedersuiker en eventueel kaneel.